Szkorbut jest chorobą, która w dzisiejszych czasach jest wyjątkowo rzadko spotykana. Nie oznacza to jednak, że nie występuje wcale. Warto wiedzieć, skąd się bierze, jakie ma objawy i jak jej zapobiegać. Na początku warto odpowiedzieć sobie na pytanie, na czym polega ta choroba.
Szkorbut jest wielonarządową chorobą o bardzo ciężkim przebiegu, wywołaną niedostateczną ilością witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. W dawnych czasach nazywano go chorobą marynarzy, bowiem zapadali na nią żeglarze, którzy po wielu tygodniach spędzonych na morzu umierali z powodu braku witaminy C w organizmie. Witamina C jest mikroelementem, który pełni w organizmie człowieka wiele różnorakich funkcji. Odpowiada między innymi za prawidłową budowę żył.
Szkorbut – skąd się bierze?
W dzisiejszych czasach szkorbut występuje bardzo rzadko, bowiem większość ludzi dostarcza wraz z pożywieniem wystarczającą ilość witaminy C. Jest ona obecna w różnych produktach spożywczych, nierzadko bywa też dodawana do żywności przez jej producentów. Narażone na wystąpienie niedoboru są osoby niedożywione i cierpiące głód oraz ci, którzy w ogóle nie spożywają świeżych owoców i warzyw.
Objawy szkorbutu
Objawy szkorbutu są bardzo wyraźne i intensywne i nie sposób ich pomylić z innym schorzeniem. W żaden sposób nie wolno ich ignorować, ponieważ jeśli choroba jest nieleczona, może prowadzić do sepsy, a w efekcie do zgonu.
Głównym objawem szkorbutu są krwawienia z naczyń krwionośnych powstałe na skutek ich pękania. Dziąsła stają się mocno przekrwione, a zęby – chwiejne. U chorego występują intensywne i trudne do zniesienia bóle mięśni oraz stawów. Rany i złamania goją się o wiele wolniej niż normalnie. Szkorbut może być przyczyną wypadania zdrowych zębów!
Do objawów szkorbutu można zaliczyć także anemię – niedokrwistość. Chory może wpadać w depresyjne nastroje, a końcowa faza choroby powoduje u niego drgawki i zaniki świadomości.
Leczenie i zapobieganie szkorbutu
Szkorbut może być rozpoznany na podstawie występujących objawów. Do tego u osoby chorej zleca się wykonanie morfologii, która na pewno wykaże anemię oraz niedobór witaminy C.
Leczenie szkorbutu polega na dostarczaniu osobie chorej zwiększonych dawek witaminy C. Pacjent może przyjmować ją pod postacią tabletek bądź zastrzyków. Warto również zadbać o to, by dieta osoby chorej była zróżnicowana i obfita w pokarmy bogate w witaminę C. Szkorbut jest chorobą łatwą do wyleczenia, a pacjent szybko powraca do zdrowia. Niemniej jednak – leczenie powinno być wdrożone jak najszybciej, jako że konsekwencją choroby może być utrata uzębienia, pogorszenie stanu zdrowia, a nawet śmierć.
Aby zapobiegać szkorbutowi należy wdrożyć zróżnicowaną i bogatą w witaminy dietę. Trzeba pamiętać o tym, że u niemowląt, które nie są karmione piersią, niedopuszczalna jest zamiana mleka modyfikowanego na mleko krowie – jest ono bowiem zupełnie pozbawione kwasu askorbinowego.
Podsumowując, szkorbut jest chorobą bardzo poważną, na szczęście w dzisiejszych czasach – występującą wyjątkowo rzadko i łatwo uleczalną.