Piaskowanie oczyszcza szkliwo zębów z kamienia i przebarwień. Po zabiegu musimy zachować ostrożność podczas spożywania pokarmów. Posiłek powinien być najlepiej bezbarwny. Ewidentnie na co najmniej 2 godziny po piaskowaniu należy nic nie jeść, a do picia wybrać zwykłą wodę bez dodatków. Przez dwie doby wystrzegamy się np. picia kawy, zielonej herbaty, kakao, czekolady, jedzenia buraczków i innych warzyw (marchewka, szpinak, natka pietruszki), owoców (jagody, porzeczki, aronia), mających tendencje barwiące. Zwrócić musimy także baczniejszą uwagę na przyprawy, które mogą przyczynić się do przebarwień zębów tuż po zabiegu piaskowania. Między innymi to mielona papryka słodka i chili.
Co daje piaskowanie zębów?
Piaskowanie w stomatologii to czyszczenie natryskowe płytki nazębnej z osadów i przebarwień. Nakierowany silny strumień z drobinkami erytrytolu (alkoholu cukrowego) skutecznie usuwa małe niedoskonałości z powierzchni zgryzu. Użyta do piaskowania substancja, niewiele ma wspólnego z piaskiem, który widzimy na dworze.
Metoda piaskowania idealnie sprawdza się przy wybielaniu zębów oraz usuwaniu nalotów. Szczególnie polecana osobom noszącym aparaty na zębach, a także tym, u których zęby są mocno ze sobą ściśnięte. Jeśli ktoś pali papierosy lub pije dużo kawy albo herbaty, szybko ich zęby tracą biel. Zabieg piaskowania ją przywróci.
Jak często piaskować zęby?
Regularne piaskowanie zębów co pół roku to bardzo dobra opcja. Dzięki temu unikniemy paradontozie, uszkodzeniom szkliwa i powstawaniu nieestetycznego kamienia nazębnego, którego trudniej usunąć aniżeli lekki nalot ze szkliwa.
Osad niszczący płytkę nazębną potrafi znajdować się pod kieszonką dziąsła. Jest on wówczas wizualnie niewidoczny. Tylko stomatolog może go dostrzec, dlatego profilaktyczna wizyta w gabinecie stomatologicznym co pół roku jest konieczna.
Biała dieta – co to jest?
Białą dietą nazywamy spożywanie wszystkich pokarmów, które w żaden sposób nie zabarwiają zębów. Najlepiej stosować ją aż do dwóch tygodni po zabiegu. Przez ten czas płytka nazębna wzmocni się i przestanie być wrażliwa na barwniki.
Do białej diety należy nabiał, produkty mączne, ryż, kasze (jaglana, jęczmienna), biała fasola. Z warzyw można jeść korzeń pietruszki, kalarepkę, kalafiora, białe szparagi, kabaczka, cukinię, bulwę selera, ziemniaki. Z mięsa wybieramy kurczaka, indyka, małże, krewetki i białe ryby.
Piaskowanie zębów – dieta po zabiegu
Dieta bezpośrednio po zabiegu to tylko czysta woda. Zapomnieć musimy o żuciu gumy. Po upływie dwóch godzin będziemy mogli coś zjeść, ale to muszą być posiłki jak powyżej. Żadnych jagód, kawy, herbaty, soków, wód gazowanych i barwionych.
Białą dietę należy utrzymać jak najdłużej. Najlepiej, gdy będziemy jej przestrzegać co najmniej przez 2 tygodnie od chwili wykonania zabiegu. Dzięki temu nasze zęby długo będą bielusieńkie. Będziemy cieszyć się pięknym białym uśmiechem nawet przez 6 miesięcy.
Jeżeli będziemy bardzo niecierpliwi i przerwiemy białą dietę wcześniej, możliwe, że do stomatologa na powtórne piaskowanie zębów będziemy musieli przyjść już po około 3 miesiącach zamiast po sześciu. Dbajmy zatem o swoje szkliwo i stosujmy się do zaleceń dentysty, by białym uśmiechem cieszyć się jak najdłużej.